Често задавани въпроси

Ако обмисляте LASIK или друга лазерна процедура за корекция на зрението, е от първостепенно значение да сте добре информиран. Научете повече от отговорите на въпросите, които често ни задават.


1. Подходящ ли съм за лазерна корекция на зрението?

Като попълните този тест, ние ще можем да направим начална преценка дали сте подходящ кандидат за лазерна корекция на зрението. Разбира се, че този въпросник не може да замести медицинския преглед, но Вашите отговори ще ни насочат към установяването на Вашите индивидуални нужди.


2. Болезнена ли е процедурата за лазерната корекция на зрението?

Обикновено лазерната корекция е напълно безболезнена. По време на процедурата може да имате чувство за натиск, който изчезва след приключване на корекцията.


3. Ще се запази ли резултатът от лазерната корекция завинаги?

При лазерните процедури лазерът премоделира формата на роговицата за постоянно. При някои хора, обаче, въпреки успешната корекция е възможно частично възвръщане на диоптъра. Това зависи от индивидуалния „отговор” на роговицата и нейната еластичност.


4. Безопасна ли е лазерната корекция на зрението? Какви са потенциалните рискове и усложнения?

Процедурите по лазерна корекция на зрението са прилагани успешно на милиони хора по света от началото на 90-те години. Не са известни случаи, при които някой да е загубил зрението си в следствие на лазерна корекция. Но като всяка медицинска интервенция съществуват и някои рискове, макар те да са изключително редки. След корекцията някои хора изпитват дискомфорт и обилно сълзене. Други странични ефекти са свързани с т.нар. „сухо око”, парене, дразнене, сърбеж, усещане за чуждо тяло в окото. Възможна е появата на двойно зрение. Възможно е да имате чувствителност към светлината и да виждате ореоли около светлините през нощта, които трябва постепенно да отминат.


5. Каква е възрастовата граница за лазерната корекцията?

Лазерна процедура може да се прилага на лица, навършили 18 години. Няма ограничения за горна граница. Трябва да се вземе под внимание, че с напредване на възрастта, окото започва процеси, които са предпоставка лазерната корекция да не е най-подходящата алтернатива за кандидата. Затова е необходим преглед, резултатите от който ще обсъдим с Вашия офталмолог, както и евентуални алтернативни възможности за корекция на зрението.


6. Как ще виждам след корекцията?

Обикновено зрението се доближава до това, което е било преди процедурата. Имайте предвид, че лазерната корекция на зрението цели да Ви освободи от зависимостта Ви от очилата, а не да увеличи зрителната Ви острота. Въпреки това, често пациентите споделят,че виждат по-добре от преди. Ако преди корекцията сте виждали 100 %, това означава, че след нея е възможно да виждате още по-добре (100% в офталмологията означава онази зрителна острота, която се очаква от обикновения човек за съответната възраст. Има хора, които виждат по-добре от възприетата за 100% зрителна острота).


7. Едновременно ли се коригират двете очи?

Да, процедурата е много кратка и позволява едновременно коригиране и на двете очи. Освен това едновременната корекция на зрението спомага за невроадаптацията на мозъка.


8. Каква упойка се използва по време на процедурата?

Упойката е под формата на очни капки, които ще спомогнат окото Ви да изтръпне. Понякога се приема орално и медикамент, който ще Ви помогне да се отпуснете.


9. Колко продължава лазерната корекция?

Същинската лазерна корекция трае секунди (нашият лазер е лидер в лазерно-рефрактивната хирургия и коригира 1 диоптър за около 2 секунди). Заради подготовката, обаче, процедурата отнема средно около 20 минути.


10. Ще имам ли превръзка на очите?

След LASIK ще получите специални очила, които ще свалите на следващия ден, когато ще е първият контролен преглед. След SmartSurfACE лекарят ще Ви постави терапевтични контактни лещи. Ще трябва да ги носите 5-6 дни


11. Какво ще стане, ако мръдна или мигна, след като процедурата е започнала?

Не се безпокойте. Не може да направите нищо фатално, ако мигнете или мръднете. Едно от най-важните предимства на нашия лазер е невероятната Eye Tracking система, която се грижи за Вашата безопасност.

Дори при пълна концентрация очите извършват неволни движения. Те не могат да бъдат потиснати, дори когато пациентът гледа в зелената светлина. Очите извършват движения средно с 90 микрометра в милисекунда в различни посоки. Затова точното центриране и постоянното позициониране на окото е от жизнено важно значение за прецизността и безопасността на процедурата. С проследяващата система на ексимерния лазер в Очна болница „Бургас” всички движения, които окото може да направи, се отчитат и се компенсират 1 050 пъти в секунда. Няма друг лазер в света, който да извършва Еye Tracking с по-голяма скорост от тази. Т.е. отклони ли се окото, светкавично се отклонява и лазерния лъч.

Ако мръднете рязко главата си, лазерът просто ще спре работа и ще я поднови, когато лекарят Ви позиционира обратно.


12. Как ще виждам веднага след процедурата?

С технологията SmartPulse много хора са изненадват, че дори веднага след изправянето са в състояние да виждат добре. Нормално е обаче да виждате замъглено. Стабилизирането на зрението става постепенно - в рамките на 1 месец при LASIK и в рамките на около 3 месеца след SmartSurfACE. Пълното възстановяване понякога отнема и до 6 месеца.


13. Бременна съм, мога ли да си направя лазерна корекция.

Промяната в нивата на хормоните при бременност може да доведе до промени в очите. Обикновено тези промени са малки и не се отразяват особено на зрителната острота, но могат да компрометират добрия резултат от лазерната корекция. Затова съветът на нашите офталмолози е да не се подлагаме на лазерна процедура на очите по време на бременност и кърмене. Ако желаете такава корекция и едновременно планирате забременяване в близките 6 месеца, споделете това на офталмолога.


14. Какви са ограниченията след лазерната корекция?

Поведението Ви след лазерната корекция е от първостепенна важност за успешното възстановяване, а оттам и за крайния резултата от лазерната корекция.

Необходимо е да следвате някои ограничения:

 • - Къпане (без косата и главата) – на следващия ден;
 • - Цялостно къпане – на следващия ден като внимавате да не мокрите очите.
  Най- добре някой да Ви помогне да си наведете и измиете главата назад;
 • - Измиване на лицето – на следващия ден (без да мокрите очите);
 • - Грим около зоните на очите – след 2 седмици;
 • - Употреба на алкохол – на следващия ден;
 • - Шофиране – минимум след 3 дни, най-добре след седмица;
 • - Гледане на TV, четене, компютър – на следващия ден (без да преуморявате очите);
 • - Леки спортове – след 1 седмица;
 • - Плуване, контактни и силови спортове – след 1 месец.

15. Кога мога да се върна на работа?

Ако процедурата, която сте преминали е LASIK ще можете да се върнете на работа практически на следващия ден. При SmartSurfACE този период е малко по-дълъг. Въпреки това нашите лекари препоръчват да си дадем време за почивка, за да се възстановите без излишен стрес. Освен това, ако работата Ви е свързана с продължително време, прекарано пред компютъра, подобно натоварване би било негативно за очите Ви. Ако работите в замърсена или прашна среда, трябва да планирате по-дълго отсъствие от работа.


16. Мога ли да шофирам?

Дори да виждате добре не е препоръчително да шофирате 2-3 дни след корекцията (при SmartSurfACE – поне 1 седмица).


17. Кога мога да се гримирам?

Не поставяйте грим в зоната около очите поне 2 седмици.


18. Кога мога да спортувам?

Може да упражнявате Леки спортове след 1 седмица. Избягвайте плуване, контактни и силови спортове поне един месец.


19. НЗОК поема ли лазерната корекция на зрението?

Не, защото този вид интервенции са дефинирани като козметични процедури.


20. Ще се нуждая ли от очила или контактни лещи след процедурата?

Целта на рефрактивната хирургия е да намали или да Ви освободи от зависимостта Ви от очила и контактни лещи. В някои случаи се налага на пациенти да се изпишат очила с малък диоптър напр. за шофиране на тъмно.

Понякога, поради високото късогледство или други индивидуални особености на зрението, по-добър резултат може да се постигне с т.нар. факични лещи, които се имплантират в окото (естествената вътреочна леща остава непокътната, а факичната леща се поставя пред нея.

Повечето хора над 40 години, които не са се подложили на лазерна корекция на зрението, четат спокойно без очила. При хора над 40-45 г. се появява т.нар. пресбиопия. Терминът се отнася до понижаване еластичността на вътреочната леща (естествен процес свързан с възрастта), в следствие на което зрението наблизо отслабва. Лазерната корекция може да Ви освободи от очилата за далеч (ако носите такива), но може да се наложи носене на очила за четене. При пациенти над 45 г., които не желаят да носят очила, много добър вариант е имплантирането на вътреочни лещи, с които ще виждат добре на всички разстояния без помощта на очила.